تبلیغات
انجمن علمی مکانیک و مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه محقق اردبیل - کشاورزی ارگانیک
30 آبان 90

کشاورزی ارگانیک

   نوشته شده توسط: ابراهیم علا نوشهر    نوع مطلب :مکانیزاسیون کشاورزی ،

استفاده از کودهای شیمیائی به اندازه زیاد و به‌کارگیری بی‌رویه آفت‌کش‌های شیمیائی باعث آلودگی آب، هوا و خاک می‌شود. طی این فرآیند آفت‌های موجود نسبت به سموم شیمیائی مقاوم شده و آفت‌های جدیدی نیز ظاهر می‌شوند. سلامتی خاک نیز در این روند تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد .
سیستم های کشاورزی ارگانیک بر پایه مدیریت اکوسیستم استوار است و به نهاده های خارج از مزرعه وابسته نیست .
در این نوع از كشاورزی از نهاده های سنتز شده مانند کودهای شیمیایی، آفت کش ها ، داروهای دامپزشکی، گیاهان اصلاح شده ژنتیکی و نژادی و مواد نگهدارنده، مواد افزودنی و از تابش اشعه ها استفاده نمی شود

کشاورزی ارگانیک مدیریت تولید مناسب است که باعث تقویت و توسعه سلامت اکوسیستم های زیستی، چرخه های زیستی و فعالیت بیولوژیکی خاک می شود. این نظریه تاکید دارد که از نهاده های داخل مزرعه استفاده گردد و از نهاده های بیرونی استفاده ای نشود. و برای این منظور احتیاج به سیستم های تطابق پذیری در هر منطقه داریم . این کار باعث استفاده از روشهای کشاورزی زیستی و مکانیکی و بدون استفاده از نهاده های خارجی سنتز شده صورت می گیرد.
مفهوم ارگانیک:
 ارگانیک در لغت نامه ها به عناوین مختلف ترجمه شده است.ازجمله عالی،بدست آمده از سازوارهای زنده،وابسته به اندام،تن مایه و...اثر ارگانیک به اثری گفته میشود که مانند گیاه وموجودی زنده کاملا به صورتی پویا درجهات مختلفی رشد کرده باشدوهیچ عاملی به جزنیروهای حیاتی مانع رشدآن نشده باشد.
? کشاورزی ارگانیک:
كشاورزی ارگانیك یعنی استفاده از اطلاعات سنتی و علمی برای كاهش استفاده از سموم و مواد شیمیایی در تولید محصولات.
هدف کشاورزی ارگانیک، ضمن حفاظت از حاصلخیزی خاک، افزایش تولید محصول با کمترین تکیه بر استفاده از مواد شیمیائی است. در واقع هدف این سیستم کشت، حفظ و نگهداری منابع می‌باشد. به بیان دیگر کشاورزی ارگانیک نگرشی علمی و نوین به آن چیزی است که اجداد ما به آن عمل می‌کردند.
تفاوت کشاورزی پایدار و ارگانیک:
در کشاورزی ارگانیک به هیچ وجه مجاز به استفاده ازمواد شیمیایی نیستیم مانند سموم مختلف  و کودهای شیمیایی وهر آنچه که استفاده میکنیم باید بطور طبیعی باشدمانند کود دامی، سبز و ... ولی در کشاورزی پایدار اشکالی در استفاده از مواد شیمیایی نیست ولی باید در حداقل باشد.
محصولات ارگانیک از نظر کیفی برای سلامتی انسان حائزاهمیت هستند.
 
اصول کشاورزی زیستی:
 دلیل تقاضا برای این محصولات مطابقت زیست محیطی این محصولات چه از فرایند تولید تا انتقال به مصرف كننده و نیز سیستم جامع اكولوژیكی مدیریت این مزارع است كه حداقل آسیب زیست محیطی و حداكثر تطابق آن با سیستم‌های طبیعی در بر دارد.
 دلیل برای درخواست تولید محصولات ارگانیك در سطح دنیا وجود باورهای مذهبی و اخلاقی است که این باور ها محیط زیست را بعنوان محیطی برای پرورش نسل‌های گذشته حال و آینده و به جهت تولید غذا برای نسل‌های مختلف در نظر می‌گیرد وهر گونه صدمه زدن به آن را از لحاظ اخلاقی و یا مذهبی را محكوم می‌كند . اخبار حاكی از آنست كه حتی مسیحیان آمریكا در سال جدید میلادی اقدام به خرید كاج‌های نوئلی كه بصورت ارگانیك تولید شده بود می‌كردند و تمایل بیشتری نسبت به خرید این محصولات و وجود داشته و این تمایل تنها در مواد غذایی خلاصه نمی شود.
تعریف فوق توسط فدراسیون بین‌المللی جنبش كشاورزی ارگانیك ارائه شده است(IFOAM) .
تعریف كشاورزی زیستی
 كشاورزی ارگانیك یك سیستم مدیریتی جامعی است كه كمیت و كیفیت محصولات از تولید تا فرآوری و انتقال به مصرف كننده، سلامت خاك، گیاه، حیوان، انسان، میكروارگانیسم‌ها و محیط سیاره زمین بعنوان یك موجود زندة واحد، اصول اكولوژویكی و محیط زیست، اصول عدالت و روابط اجتماعی و احترام به مخلوقات و اصول پایداری زیستی در آن مد نظر است.
روند افزایش سطح زیركشت مزارع ارگانیك در جهان:
همانطور كه در آمار جهانی ملاحظه می گردد از سال 1985 میلادی كه اولین برآورد از مزارع ارگانیك و سطح زیركشت آن در دنیا صورت گرفت تاكنون تعداد زیركشت مزارع ارگانیك در دنیا سیری صعودی داشته و این نشان‌دهندة تقاضای روزافزون برای محصولات زیستی در جهان است. در بین كشورهایی كه اقدام به كشت ارگانیك نموده‌اند استرالیا و كلاً قارة اقیانوسیه بیشترین میزان و كشورهای آفریقایی دارای كمترین میزان سطح زیر كشت برای محصولات ارگانیك می‌باشند این مطالعات توسط شركت SOEL كه مركز آن در كشور آلمان بوده و تحقیقات و فعالیتهای خود را در زمینة كشاورزی ارگانیك و آموزش و سلامت انجام می‌دهد صورت گرفته است.

در كشورهای آسیایی چین بیشترین میزان سطح زیركشت محصولات ارگانیك بوده و كشورهایی مانند ایران تاكنون فعالیت ثبت شده‌ای در این زمینه در سطح دنیا نداشته‌اند.
اصول و روشها:
حفاظت خاك بعنوان یك موجود زندة واحد بعنوان اولین و اصلی‌ترین هدف در كشت ارگانیك مد نظر قرار می‌گیرد. بطوریكه سایر عوامل و نهادها باید به گونه‌ای باشد كه در دراز مدت سبب حاصل‌خیزی بیشتر خاك و احیای اكوسیستم زندة آن گردد.
مزایای کشاورزی ارگانیک برای محیط زیست پایداری در مدت زمان طولانی:
خیلی از تغییرات در محیط زیست در درازمدت اتفاق می افتد. در کشاورزی ارگانیک چون مطابق اکوسیستم رفتار می شود اثر مخربی برای محیط زیست ندارد.
در مورد خاک نیز در کشاورزی ارگانیک از کمترین شخم ، کودهای بیولوژیکی ، تناوب کشت مناسب، گیاهان پوششی و ... استفاده می شود.
همچنین با بهبود جانوران مفید خاک و تخمیر مواد آلی ، بافت خاک بهبود یافته و باروری خاک افزایش می یابد. و میزان مواد مغذی بیشتری به خاک داده می شود. به همین دلیل فرسایش خاک کم گردیده و تنوع زیستی خاک افزایش یافته.
در بسیاری از مناطق کشاورزی، آب به دلیل مصرف بی رویه کود و سموم آلوده گردیده است و به دلیل اینکه در کشاورزی ارگانیک از این مواد کمتر استفاده می گردد به همین دلیل آب نیز آلوده نمی گردد.
برای باروری خاک در کشاورزی ارگانیک از کمپوست ، کودها ی حیوانی و کودهای آلی نیز استفاده می گردد.
برای تولید کودهای شیمیایی باید از منابع تجدید نشدنی مانند نفت استفاده کرد و چون در کشاورزی ارگانیک از این مواد استفاده نمی گردد پس آلودگی هوا نیز کمتر است.
 
همچنین کشاورزی ارگانیک از اثرات گلخانه ای می کاهد. زیرا خیلی از فعالیتهای انجام شده در کشاورزی ارگانیک مانند حداقل شخم ، استفاده از گیاهان تثبیت کننده نیتروژن ، باز گرداندن ضایعات کشاورزی به خاک ، استفاده از گیاهان پوششی باعث افزایش بازگشت کربن به خاک گشته و حفظ و ذخیره سازی کربن را باعث می گردد. 
در سطوح بالا ترکیب گیاهان و حیوانات باعث بهینه سازی مصرف انرژی و بازیافت چرخه مواد می گردد.
در سطوح اکوسیستم حفظ منابع طبیعی در اطراف کشاورزی ارگانیک و فقدان مواد شیمیایی باعث حفظ حیات و حش می گردد. همچنین آیش گذاری زمین باعث عدم فرسایش خاک در تنوع زیستی می گردد.
کشاورزی ارگانیک با اکولوژی هماهنگ است و باعث تثبیت بافت خاک ، حفظ چرخه آب ، چرخه کربن ، چرخه مواد غذایی و آلودگی کمتر زمین است .
 اقداماتی كه در كشاورزی ارگانیك انجام می‌شود به قرار زیر است:
-كشت مخلوط
- كود سبز
- مالچ‌های زیستی
- تناوب زراعی
- شخم حداقل یا عدم شخم
- استفاده از عناصر غذایی مكمل مجاز
- استفاده از بقایای گیاهی و دامی
- تغذیه موجودات مفید خاكزی
- گیاهان پوششی
نهاده‌ها در كشاورزی زیستی :
- كود دامی
- كود سبز
- مالچ‌های كاه و كلش
- میكروارگانیسم‌های مفید
- حشرات مفید
- استفاده از سموم زیستی
- نیروی انسانی
مقایسه انرژی ورودی در كشاورزی رایج و ارگانیك برای بعضی محصولات زراعی در تمامی محصولات بررسی شده بسیار بیشتر از سیستم ارگانیگ است. كه این امر خطرات زیست محیطی بسیاری كه تو سط سیستم رایج اكوسیستم را تهدید می‌كند را نمایان می‌سازد.
 تلفیق دام وگیاه:
طی 50-40 سال گذشته ، در مزارع وسیع كه نهاده های زیادی در آن ها مصرف می شود دامداری از زراعت جدا شده است . مردم چین انواعی از سیستم های زراعی همراه با دام را ابداع كرده اند كه گیاه و دام در این سیستم ها در ارتباط با زنجیره ریزه خواری فرار می گیرد . در این سیستم ها برنج محصول زراعی اصلی است .
زمانی كه دانه برداشت می شود، كاه و كلش همراه با كود دامی در یك دستگاه هضم كننده بیو گاز به صورت كمپوست در آمده و متان حاصله از این فرایند برای پخت و پز و روشنایی استفاده می شود . لجن و لای حاصل از دستگاه هضم كننده نیز برای تولید قارج خوراكی استفاده می شود . بعد از این كه قارچ برداشت شد ، بقایای ماده آلی هم به عنوان كود به مزارع برنج برگردانده می شود ، این سیستم از نظر مصرف انرژی و چرخش عناصر غذایی بی نهایت كارآمد است
مدیریت خاك‌ورزی در كشاورزی ارگانیك
هدف از مدیریت خاك در سامانه‌های ارگانیك، حفظ سلامت و فعالیت بیولوژیكی آن و همچنین فراهم آوردن محیطی مناسب برای رشد گیاه است. لذا امروزه انجام عملیات خاك‌ورزی حفاظتی در بوم نظام‌های ارگانیك به مقدار زیاد توجه می‌شود. خاك‌ورزی حفاظتی به عنوان روشی تعریف می‌شود كه در آن پس مانده‌های گیاهی در سطح یا نزدیك سطح خاك نگهداری می‌شوند. این فرآیند منجر به كنترل فرسایش و حفظ رطوبت خاك می‌شود. به عنوان یك تعریف كلی اصولاً در خاك‌ورزی حفاظتی ‌باید حداقل ?30 بقایای گیاهی در سطح خاك باقی بمانند. در برخی از منابع واژه‌های خاك‌ورزی كاهشی، محدود و یا حداقل به طور مترادف بكار برده می‌شوند. عملیات خاك‌ورزی حداقل، اغلب به عنوان شخم اولیه‌ای كه هم‌زمان با كاشت به منظور كاهش یا خذف شخم ثانویه صورت می‌گیرد، تعریف می‌شود.
لازم به ذكر است كه در سامانه‌های كشت مستقیم بذر و شخم حداقل یا بدون شخم، استفاده از         علف‌كش‌ها و همچنین سوزندان بقایا برای از بین بردن علف‌های هرز، پاك كردن مزرعه از بقایای گیاهی ضروری است ولی باید توجه داشت كه استفاده از علف‌كش‌ها و سوزاندن بقایا، در كشاورزی ارگانیك جایگاهی ندارد و این امر استفاده از روش‌های كشت مستقیم و شخم حداقل را محدود می‌سازد ولی برخی مزایای این روش‌ها مانند صرفه‌جویی در وقت، نیروی كار و سوخت مصرفی، كاربرد آنها را قابل توجیه می‌سازد.
مسئله مهم دیگری كه در سامانه‌های شخم حداقل نباید از نظر دور داشت، كنترل آفات و بیماری‌ها است. وجود بقایای گیاهی در خاك، محل مناسبی را برای زمستان‌گذرانی بیماری‌هایی مانند زنگ زرد، زنگ قهوه‌ای و سفیدك‌ها فراهم سازد كه در این مشكل با سوزندان بقایا تا حدودی مرتفع می‌گردد و البته لازم به ذكر است كه آتش زدن بقایا اصولاً توصیه نمی‌شود؛ مگر در مواقع شیوع آفات و بیماری‌ها.
 
مدیریت تلفیقی آفات (IPM):
 راهكاری برای حفاظت از محصول بر پایه مدیریت كشت بوم است كه از طریق تعادل طبیعی، مخاطرات ناشی از خسارت آفات را كاهش می‌دهد. استفاده بیش از حد سموم آفت‌كش، باعث مقاوم شدن آفات و ظهور آفات جدیدی گردید كه منجر به خسارت بیشتر به محصولات شد. در اثر استفاده بی‌رویه از سموم آفت‌كش، زیست بوم و محیط زیست به طور جدی به مخاطره افتاد و به همین دلیل توجه بین‌المللی به اثرات دراز مدت استفاده از این مواد بر سلامتی انسان‌ها و محیط زیست معطوف گردید. استفاده از شیوه IPM در ابتدا روی آستانه سمپاشی متمركز شد، بعدها روش‌های كنترل غیرشیمیایی با استفاده از سموم به طور لكه‌ای همراه شد كه نهایتاً مدیریت تلفیقی نوین با تكیه بر مدیریت كشت بوم پایه‌گذاری شد.
به طور کلی IPM عبارت است ازشیوه‌هایی در مدیریت آفات كه طی آن محیط زیست و جمعیت فعال آفات مد نظر قرار گرفته و از تمام فنون و الگوهای مناسب به عنوان یك روش امكان پذیر و سازگار برای كنترل جمعیت آفات در زیر سطح آستانه زیان استفاده می‌کند. با توجه به مخاطرات پیش‌آمده حاصل از مصرف بی‌رویه سموم شیمیایی، از سال1957 میلادی IPM  به عنوان راهبرد جایگزین در سطح دنیا معرفی شد. فنون و روش‌های مورد نظردر IPM عبارتند از:
الف- روش كنترل مكانیكی:
در این شیوه به روش دستی یا با استفاده از ابزارهای ابتدایی به طور مستقیم به حذف جمعیت آفت در اکوسامانه زراعی اقدام می‌شود. نصب توری‌های حشرات، آغشته نمودن تنه درختان به مواد چسبناک، کندن گودال، جمع‌آوری مستقیم حشرات، استفاده از تله‌های تصادفی و جاذب از متداول‌ترین روش‌های کنترل کننده حشرات در مبارزه مکانیکی است.
ب- كنترل فیزیكی:
 در این روش از خواص فیزیكی محیطی مثل آفتاب و یا ادوات علیه آفت استفاده  می‌شود مانند:
  - كاربرد سرما: اكثر حشرات در 10-5 درجه غیر فعال یا از بین می‌روند.
-  كاربرد حرارت: اكثر آفات در 60-55 درجه از بین  می‌روند – شعله افكن برای علف‌های هزر و. .
-   كاربرد نور: تله نوری
-   كاربرد امواج رادیویی و تشعشات: امواج رادیویی با فركانس زیاد (2450 مگاسیكل) در گندم حرارتی معادل 85 – 75 تولید می‌كند.
- استریلیزاسیون خاك با استفاده از گرما:  Solarization Soil
در این شیوه از خواص فیزیکی نظیر انرژی حرارتی، نور و امواج صوتی و تابشی اقدام به کنترل آفات می‌شود. عمده‌ترین روش‌های مورد استفاده در حال حاضر عبارتند از سرما که به صورت یخ آب زمستانه در سطح گشترده توصیه می‌شود؛ گرما یا حرارت زیاد که اغلب در مورد آفات انباری کاربرد دارد؛ نور که با خاصیت فتوتروپیستم مثبت حشرات اقدام به جمع‌آوری آنها تحت تله‌های نوری می‌کند. امواج رادیوئی با فرکانس‌های بسیار بالا که در مورد آفات انباری و بهداشتی توصیه می‌شود؛ پرتوهای یون‌ساز با هدف عقیم‌سازی افراد نر در جمعیت حشرات که در شرایط انباری با کارآیی بسیار بالا کاربرد دارد. روش‌های مبارزه فیزیکی علیرغم عدم تکیه بر مواد شیمیایی مصنوعی به دلیل برخی محدودیت‌ها در قالب کشاورزی ارگانیک در تمام موارد قابل توصیه نمی‌باشد.
 ج- كنترل بیولوژیكی:
مبارزه بیولوژیک عبارتست از استفاده از انگلها، شکارگرها، پارازیتوئیدها و عوامل بیماری‌زا با هدف کاهش جمعیت آفت به زیر سطح زیان اقتصادی. روش‌های متداول کنترل بیولوژیک عبارتند از:
1) وارد نمودن دشمنان طبیعی غیر بومی و استقرار و تداوم یافتن آنها
 2) تکثیر و ازدیاد دشمنان طبیعی آفت طی جمع‌آوری، پرورش و رهاسازی عوامل کنترل بیولوژیک
3) محافظت از حشرات مفید محلی با استفاده معقولانه از سایر روش‌های کنترل آفات و حفاظت از میزبان واسط به طوری که حشرات مفید به تولید مثل خود ادامه داده و در زمان مقتضی قابل دسترس باشند.
در حال حاضر کشاورزی با تکیه بر سموم شیمیایی نتوانسته‌است بسیاری از نیازهای اکولوژیک کشاورزی ارگانیک را تأمین نماید و تمرکز کشاورزان در سامانه‌های سنتی بر مصرف بی‌رویه سموم علیرغم اثر سریع و قابل مشاهده و پیش‌بینی بر روی آفت، سهولت کاربرد و تکرار و قابل اطمینان‌ترین روش در کنترل آفات اولیه، منجر به بروز مشکلات فراوانی از قبیل:
1- ایجاد مقاوت به آفت‌کشها Resistance
2- بروز آفات ثانویه Replacement
3- پایداری زیست محیط و اثر تجمعی سموم در بافت‌های موجود زنده زنجیره‌های بالاتر Residue
4- شیوع بیماری‌های گوناگون در انسان و دام و بروز مسمومیت‌های حاد
5- کاهش میزان بهره‌وری محصول
6-  افزایش میزان هزینه تولید
7- عدم کارآیی سرمایه‌گذاری در کشاورزی


جنبه‌های اقتصادی:
جنبه‌های اقتصادی كشاورزی زیستی  یك‌نظام‌كشاورزی‌پایدار،‌طبق‌تعریف‌بایدجواب‌گوی‌نیازهای‌نسل‌
حاضر ،بدون‌مخاطره‌انداختن‌نیا‌زهای‌‌نسل ‌آینده‌‌باشد،ضمن‌این كه بایدازنظر اقتصادی‌برای‌كشاورزان وجامعه‌به‌طوركلی‌پایداروامكان‌پذیرباشد.كشاورزان زیستی‌باكشت‌چندین‌محصول‌دریك‌زمان‌كه‌اغلب با‌دامداری‌همراه‌است‌تنوع‌شغلی‌خودرا افزایش‌می‌دهند. تنوع، مخاطرات‌اقتصادی‌راكاهش‌می‌دهدوباعث خودكفایی‌درزمینه‌عناصرغذایی،تغذیه‌دام،موادآلی خاك‌وانرژی‌می‌شود.

هزینه تولید:
هزینه تولید درمزارع زیستی بدلیل استفاده كمترازنهاده های خارجی،كمترازمزارع رایج است.خریدكودهای مصنوعی وآفت كش دراین نظام وجودندارد هزینه علوفه خریداری شده،دامپزشكی وتعویض دام نیزكمتراست.علاوه براین كشاورزان زیستی هزینه كمتری رابرای استهلاك سرمایه گذاری های مربوط به نهاده هایی نظیر ابزارهای ماشین وتجهیزات پرداخت می كنند.درمجموع هزینه نهاده هادرمزارع زیستی كمتراست.

بازار یابی :
تقاضابرای‌موادغذایی‌زیستی،نه‌تنهادركانادا ،بلكه‌درامریكای‌شمالی،ژاپن‌واروپابه سرعت‌روبه‌افزایش‌است.این‌رشدفزاینده‌باعث‌نوسان‌قیمت‌دربازارشده‌است.به‌عنوان‌مثال،دربرخی بازارها،تقاضاهای‌بسیارویژه‌ای‌درزمینه كیفیت‌محصول‌وجودداردكه‌سال‌به‌سال‌تغییر می‌كنند.صنعت‌زیستی‌هنوزدرحال‌گسترش است‌وزیرساخت‌های‌نظام‌های‌حمل‌ونقل،عمده فروشی‌وتوزیع‌درمراحل‌اولیّه‌شكل‌گیری‌است.
برخی‌كشاورزان‌كنترل‌بازاررادراختیاردارند. بعضی‌ازآنهااتحادیه‌های‌بزرگ‌وبرخی‌تعاونی های‌كوچك‌راتشكیل‌دادندكه‌امكانات فرآوری‌وعمل‌آوری‌رادارند.كشاورزان‌اگر بخواهندازمابه‌التفاوت‌قیمت‌برای‌محصولاتشان استفاده‌كنند،بایدمحصولی‌باكیفیت‌بالاتولید نمایندكه‌این‌امرمستلزم‌اقدامات‌زیادی است.زمانی‌كه‌محصولات‌براساس‌قراردادهای منعقدشده‌باكارخانجات‌محصولات‌زیستی‌تولید می‌شوند،لازم‌است‌كه‌كشاورزان‌تضمین‌نمایند كه‌نوع‌واریته‌وكیفیت‌محصول‌مطابق‌نیازهای خریداران‌خواهدبود.
بیشتركشاورزان‌درخواهندیافت‌كه‌بخشی‌از محصولاتشان‌مطابق‌نیازهای‌خریداران یااستاندارهانبوده‌ودربازارمحصولات رایج،فروخته‌خواهدشدویااینكه‌برای‌تغذیه دام مورداستفاده‌قرارخواهدگرفت.
استانداردها و گواهی زیستی:
استانداردها در كشاورزی ارگانیك شامل: اصول و قواعد، پیشنهادات و ضرورتهایی هستند كه باید در كلیه مراحل تولید فرآوری و انتقال محصول به مصرف كننده رعایت شوند
 مدیریت تلفیقی عناصر غذائی
برای حفظ مواد آلی و زندگی موجودات زنده از جمله کرم خاکی از روش‌های شخم حفاظتی استفاده کنید. به‌جای اینکه بقایای محصولات زراعی را بسوزانید و یا دور بریزید آنها را به کمپوست تبدیل کنید. هر سال حداقل ? تا ? تن کمپوست در هر هکتار به‌دست می‌آید. هر دو تا سه سال یک بار به مزرعه کود سبز بدهید. برای مثال می‌توانید شاخ و برگ نازک گیاه و یا سایر درختان خانواده پروانه‌آسا را هنگام شخم زمین زراعی به خاک اضافه کنید. این عمل می‌تواند نیاز به کودهای شیمیائی را کاهش داده و یا از بین ببرد. از شاخ و برگ گیاهان خانواده پروانه‌آسا به‌عنوان کود سبز استفاده کنید.
کمبودهای غذائی خاک را (براساس آزمایش شیمیائی خاک) با اضافه کردن مواد معدنی نظیر سنگ‌های فسفره، گچ ترمیم کنید. به‌جای سعی در نابودی علف‌های هرز، جمعیت آنها را بدون به‌کارگیری روش‌های شیمیائی کنترل کنید. 
تهیه کمپوست یعنی چه؟
تهیه کمپوست یک سلسله فرآیندهای بیوشیمیائی است که طی آن میکروارگانیسم‌ها، مواد آلی زاید، بقایای گیاهی، ضایعات آشپزخانه، فضولات دامی و ادرار را به کمپوست که یک ماده اصلاح‌کننده خاک است، تبدیل می‌کند. محصول نهائی این فرآیند یک کود آلی پوسیده و یکنواخت است که سرشار از موادغذائی و سیاه‌رنگ است.
? مزایای استفاده از کمپوست
- موادغذائی را تأمین می‌کند.
- فعالیت‌های میکروبی را تشدید می‌کند که موجب می‌شود موادغذائی خاک آزاد شوند و مورد استفاده گیاه قرار گیرند.
- نیاز به کودهای شیمیائی را که گرانقیمت و بالقوه برای محیط‌زیست زیانبار می‌باشند، کاهش می‌دهد.
- مقدار کربن آلی و ازت خاک را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود که خصوصیات فیزیکی اصلاح شود. این پدیده عکس‌العمل خاک نسبت به کودهای شیمیائی را بهتر می‌کند و عملکرد محصول را افزایش می‌دهد.
- ساختمان خاک را اصلاح می‌کند و باعث بهبود زهکشی خاک و انجام عملیات شخم در آن می‌شود.
- ظرفیت ذخیره‌سازی رطوبت خاک را افزایش می‌دهد.
- با اصلاح ساختمان خاک به کاهش فرسایش بادی کمک می‌کند.
گواهی ارگانیک(organic certification) 
یعنی اینکه این محصول فرآیندهای ارگانیک را طی کرده. این برچسب اسم شرکت گواهی دهنده و نوع استاندارد آنرا مشخص کرده است .
تولیدات ارگانیک گواهی شده باید تمام مراحل تولید بسته بندی و فرآوری را زیر نظر اعضای گواهی دهنده طی کرده باشند. و تولیدات توسط انجمن های گواهی دهنده برچسب دریافت کنند.به این نکته توجه کنید که برچسب ارگانیک باید در طول مراحل فرآیند و تولید رعایت گردد.
 
چگونه کشاورزی ارگانیک می تواند باعث پیشرفت و توسعه تنوع زیستی گردد؟
با احترام گذاشتن به ظرفیت طبیعی خاک ، گیاه، حیوانات و اکوسیستم کشاورزی ارگانیک می تواند به حفظ تنوع زیستی کمک کند.
در این نوع کشاورزی با استفاده از عملکردهای اکولوژیکی طبیعی می توان تولید را افزایش داده و در برابر آفات و بیماریها مقاوم نمود. کودهای سنتز شده ، ارگانیسم های اصلاح ژنتیک شده و آفت کش ها اثر منفی بر روی تنوع زیستی و سلامتی دارند و در این نوع کشاورزی استفاده از آنها ممنوع است.




فواید زراعت ارگانیك:
1- در كشاورزی ارگانیك آب توسط مواد شیمیایی آلاینده مانند كودهای مصنوعی، آلوده نمیگردد.
2- در كشاورزی ارگانیك تعادل اكوسیستم و حاصلخیزی خاك حفظ میگردد. فرسایش خاك نیز تا 50 درصد كاهش می یابد.
3-تنوع زیستی در زمینهای زراعی ارگانیك 57 درصد بیشتر است. (به علت عدم استفاده از سموم آفت كش و علف كش)
4-كشاورزان در معرض سموم و آلاینده های كمتری قرار میگیرند.

فواید مصرف مواد غذایی ارگانیك:
1- ارزش غذایی بالاتری دارند. میزان ویتامین C ، كلسیم، منیزیوم، آهن و فسفر در مواد غذایی ارگانیك بیشتر است.
2- مواد غذایی ارگانیك حاوی آنتی اكسیدان بیشتری میباشند. (50 درصد بیشتر از محصولات غیر ارگانیك). چراكه آفت كشهای مصنوعی تولید این مواد را در گیاهان كاهش داده اما كودهای حیوانی و آلی بكار رفته در كشاورزی ارگانیك تولیدآنها را افزایش میدهد.
3-كمتر سمی هستند. محصولات ارگانیك سالم تر بوده و به بقایای آفت كشهای آلی كمتر آلوده میباشند. همچنین این محصولات فاقد افزدنیهای غذایی بوده و طبعا سالمتر میباشند.
4-خوشمزه و خوش طعم تر هستند. یكی از دلایل آن این است كه محصولات ارگانیك پس از برداشت در مدت زمان كمتری بدست مصرف كننده رسیده و تازه تر میباشند. و همچنین در محصولات تهیه شده به روش سنتی، با فرآوریها و دستكاریهایی كه بروی آنها صورت میگیرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاری، افزایش تولید و مقاوم كردن آنها در برابر صدمات ناشی از حمل و انبار داری توجه میشود و نه كیفیت و ارزش تغذیه ای آن.
5-تولید كنندگان محصولات ارگانیك از استانداردها و دستورالعمل های بسیار سخت گیرانه ای تبعیت میكنند كه احتمال آلوده شدن اینگونه محصولات به هر گونه مواد شیمایی و سمی منتفی میباشد.

معایب محصولات ارگانیك:
1- گرانقیمت هستند.
2-تولید و عرضه آنها بسیار محدود است .
ده علت برای لزوم حرکت به سوی کشاورزی ارگانیک :
    ?- محصولات ارگانیک استانداردهای بیشتری دارند.
    ?- طعم غذاهای ارگانیک بهتر است.
    ?- محصولات ارگانیک خطر بیماری ها را کم می کند.
    ?- کشاورزی ارگانیک به منابع آبی احترام می گذارد
    ?- کشاورزی ارگانیک باعث ایجاد خاک سالم می شود.
    ?- کشاورزی ارگانیک الگوبرداری از طبیعت است.
   ?- کشاورزی ارگانیک هدایت کننده تحقیقات تازه است.
  ?- تولیدکنندگان ارگانیک در جهت تنوع زیستی تلاش می کنند.
    ?- کشاورزی ارگانیک به حفظ سلامت جوامع روستایی کمک می کند.
    ??- تنوع غذاهای ارگانیک.
معیارهای ارگانیک برای فرآورده های حیوانی:

1 . حیوانات می بایستی حداکثر از روز دوم تولد 100% از محصولات کشاورزی ارگانیک تغذیه نمایند.

2 . در هیچ زمان هیچگونه آنتی بیوتیک و هورمون نبایستی استفاده شود.

3 . حیوانات چرنده بایستی از مراتع کاملاً طبیعی تغذیه کنند.

4 . هر حیوان بایستی از سر پناه ، آب سالم ، هوای تازه ، نور مستقیم آفتاب و فضای کافی برخوردار باشد.
جمع‌بندی:
كشاورزی ارگانیك سیستمی است كه در صورتیكه از طرف مردم و دولت و نهادهای غیر دولتی به آن تو جه شود می‌تواند منجر به حفاظت و حاصلخیزی خاك در بلند مدت سلامت و تولید بالای محصولات گیاهی و دامی، بالابردن كیفیت و اهمیت غذایی، اثرات مثبت اجتماعی، بازار مناسب و صرفة اقتصادی گردد.
نتیجه گیری:
1-افزایش تولید محصولات كشاورزی با استفاده ازیافته های علمی جدید وارقام پرمحصول
2-كاهش هزینه تولید محصولات كشاورزی وافزایش درآمدكشاورزان
3-استفاده از مكانیزاسیون مدرن وكاهش عملیات خاكورزی وفشردگی خاك
4-حفظ بقایای گیاهی محصول سال قبل به منظور تامین مواد غذای خاك
5-كاهش ویا عدم استفاده از كودهای شیمیایی وسموم در مزارع برای سلامتی انسان ودام
6-استفاده از مبارزه تلفیقی و تناوب زراعی برای پایداری در محصول
7-استفاده از كودسبز و مالچ پاشی درمزارع جهت حفظ رطوبت خاك



foot issues
24 شهریور 96 16:29
Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister is analyzing these kinds
of things, so I am going to tell her.
Clay
9 مرداد 96 21:57
Hi to every one, because I am really keen of reading this website's post to be updated regularly.
It carries pleasant stuff.
Chana
9 مرداد 96 21:52
Hi there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that
would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.
patiencemunion.wordpress.com
17 تیر 96 22:09
Pretty section of content. I just stumbled upon your
blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

Anyway I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.
anonymous std testing
5 تیر 96 16:03
ریشه از خود نوشتن در حالی که صدایی مناسب اصل آیا واقعا حل و فصل بسیار خوب با
من پس از برخی از زمان. جایی
درون جملات شما قادر به من مؤمن اما فقط برای
کوتاه در حالی که. من این کردم مشکل
خود را با فراز در منطق و یک خواهد را سادگی به کمک پر
همه کسانی معافیت. در این رویداد
شما که می توانید انجام من را مطمئنا تا پایان مجذوب.
Charmain
25 اردیبهشت 96 22:23
Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I'm impressed!
Extremely useful info specifically the remaining part :) I
deal with such information much. I was seeking this particular information for a long time.
Thanks and good luck.
Gabriele
25 اردیبهشت 96 14:50
Great site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article?
I'd really like to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable people that share the same interest.
If you have any suggestions, please let me know. Thank you!
BHW
23 فروردین 96 15:14
A fascinating discussion is definitely worth comment.
There's no doubt that that you ought to write more on this subject,
it might not be a taboo subject but typically people don't discuss these subjects.
To the next! Many thanks!!
manicure
20 فروردین 96 07:56
I was more than happy to uncover this page. I wanted to thank you for ones
time for this fantastic read!! I definitely savored
every part of it and i also have you book marked to check out new stuff
on your website.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر